Vårfåglarne #Blogg100

018.
Nej, det blev lite konstigt utanför fönstren här idag. Såg först en domherre-dam som satt på fönsterblecket.
Det var ett himla liv, så jag reste mig och såg en koltrast på gräsmattan. Märkligt mycket ljud och kvitter för bara de två, tänkte jag och satte mig i fåtöljen igen.
Då står en domherre-herre och kvittrar ilsket vid altandörren och pickar mot densamma. Antar att han uppfattade sin egen spegelbild som en rival. Jag hann tyvärr inte få upp mobilen för att fotografera, det såg rätt festligt ut.
Men, och det är ett stort men, inte ska väl domherrarna hålla sig runt husknutarna nu? De är ju julfåglar!

När jag och mina barns far flyttade till vårt hus satt det en plansch med “Sveriges mest populära småfåglar” i ett av rummen. Den äldste sonen lärde sig namnen på alla fåglarna ganska kvickt och lätt. Knappt två år gammal var han vid inflyttningen. 20-25 fåglar var det och han kände igen dem i trädgården också.
Domherrar var det relativt sällan vi såg under de år vi bodde där. Bara när det var extremt kallt och mycket snö. Då körde de bort alla andra småfåglar från kärven och talgbollarna i äppleträdet. Inte så sympatiska och fridfulla som de framställs på julkort och annat med andra ord.

Under ett antal år hade vi Talle Talgoxe som talade om när maten var slut i trädet. Då flög han (det var säkert en hona) upp till köksfönstret och knackade på rutan. Befann vi oss inte i köket, tog han ett varv runt huset och letade upp oss.
Jag vet inte hur talgoxar föder upp sina ungar och lär dem ett visst beteende, men jag inbillar mig att det är modern, vilket talar för att Talle egentligen borde ha kallats något annat.
Småfåglar lever inte mer än 3-4 år tror jag, men det var längre än så Talle uppfostrade oss i alla fall.

Det var fågelstatus denna dag.
Drömstatus: Obefintlig.
Fackstatus: Inväntar rapport idag.
Matstatus: Har ätit två frallor med skinka och ost och middagsmenyn ser ut så här: Fläskytterfilé med rostade rotsaker och en kall cf/ost-röra.
Städstatus: Påbörjas snart.
Humörstatus: Ganska uppåt.

Vilken status du än har, gör det bästa av den här dagen och ta hand om dig!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s